Alt om Nestlé: En verdensledende sjokoladeprodusent

Nestlé er et multinasjonalt konsern med en produktportefølje som spenner over et bredt spekter av mat- og drikkevarer. Her kan vi nevne kaffe, te, sjokolade og konfekt, barnemat, frokostblandinger, meieriprodukter, snacks, iskrem, fryste produkter og dyrefôr.

De har 418 fabrikker i 86 land, 323 000 ansatte og levering til 189 land. Hovedkontoret ligger i Vevey i Sveits, og notert på Zürich-børsen med en børsverdi på 234 milliarder sveitsiske franc (omlag 2 000 milliarder norske kroner). Tall fra 2015 viser en omsetning på 88,8 milliarder sveitsiske franc (776 milliarder norske kroner). Resultat før skatt var 83 milliarder kroner.

Historie

Nestlés historie startet med selskapet Anglo-Swiss Condensed Milk, opprettet av brødrene Charles og George H. Page i 1866, som presenterte det amerikanske produktet for europeiske forbrukere. De ekspanderte raskt og fikk en dominerende posisjon i hele Europa, Afrika og Asia. I 1867 fant sveitseren Henri Nestlé opp en barnegrøt basert på kondensert melk, sukker og mel, og solgte den under varemerket Farine Lactée Nestlé. Produktet ble en suksess, med en produksjon på et halvt tonn om dagen og distribusjon i fire land, som innen tre år ble til 20 land. I 1875 ble selskapet solgt til en investorgruppe.

Hard konkurranse

Anglo-Swiss’ egen Milkmaid fikk hard konkurranse av Nestlés barnegrøt, hvorav Anglo-Swiss lanserte egen barnegrøt i 1878. Nestlé lagde så sin egen kondenserte melk, og den harde konkurransen mellom selskapene ble til en langvarig priskrig. Anglo-Swiss ønsket å kjøpe opp Nestlé, men grunnleggeren nektet å selge til konkurrenten. George H. Pages død i 1899 ga imidlertid grobunn for fremtidige forhandlinger i årene som fulgte. Det hele foregikk i det skjulte, og i 1905 var sammenslåingen et faktum. Selskapet fikk navnet Nestlé and Anglo-Swiss Condensed Milk Company, og besto av 18 fabrikker i Sveits, Storbritannia, Norge, Tyskland, USA og Spania.

Nescafé på Hamar

Nestlé endret hele kaffeindustrien da de, i samarbeid med brasilianske myndigheter, utviklet kaffe i pulverform (instant coffee). Det var en langtekkelig prosess på syv år å få produktet lansert på markedet, men i 1938 kunne forbrukerne nyte verdens første Nescafé. Ikke bare var den nye kaffen – som kunne blandes ut i vann – en praktisk finurlighet, den ble faktisk produsert på Hamar av alle steder. Nestlé kjøpte nemlig opp Kapp Melkefabrikk på Toten og The Norwegian Condensed Milk Company på Hamar, og produserte Nescafé her i perioden 1953 til 1962.

Kit Kat

Nestlé kjøpte opp Rowntree i 1988 og flere produkter i porteføljen, som for eksempel suksess-sjokoladen Kit Kat. Nestlé selger sjokoladen til hele verden, bortsett fra til USA der den lages på lisens av H.B. Reese Candy Company, en underavdeling av The Hershey Company. Sjokoladen ble lansert i 1936 under navnet Roundtree´s Chocolate Crisp, endret til Kit Kat Chocolate Crisp i 1937 og bare Kit Kat etter andre verdenskrig. Den opprinnelige versjonen kom i en plate delvis oppdelt i fire, i likhet med Kvikk Lunsj. I dag får du Kit Kat laget av mørk sjokolade, melkesjokolade og hvit sjokolade.

After Eight

After Eight Mint Chocolate Thins, på folkemunne kalt «After Eight», er en av Nestlés mest kjente merkevarer. Dette er en sjokoladetrukket mintkonfekt, som opprinnelig ble oppfunnet av Graham Edwards i selskapet Rowntree Company Limited i Storbritannia i 1962. Etter Nestlés oppkjøp av selskapet i 1988, ble After Eight Nestlé sin merkevare nummer én. After Eight er å få kjøpt i hele Europa og USA, og det produseres en milliard enheter i året. Den opprinnelige mintsjokoladen ble laget med mørk sjokolade, men de siste årene omfatter produktserien også After Eight med appelsinsmak og melkesjokolade.