Alt om Nidar: Sjokoladeprodusent i mer enn 100 år

Nidar har over hundre års historie som godteriprodusent i Norge. Med 530 ansatte og en omsetning på 1 218,7 millioner kroner, er de Norges største sjokolade- og godteriprodusent. Fabrikken ble grunnlagt i Trondheim i 1912 av Hans Bell og Emil Nilssen. Sistnevnte hadde vært salgsrepresentant for Freia i Oslo, og hadde kunnskapen som trengtes til å starte for seg selv. Hans Bell var aksjemegler, og kunne tilføre driften økonomisk kunnskap. Sammen utfylte de hverandre til den grad at de bygget en godterifabrikk fra grunnen i Ulstadløkkvegen på Lade i Trondheim.

Økt etterspørsel etter sjokolade

Bell og Nilssen investerte i avanserte produksjonsmaskiner fra Tyskland, og startet produksjonen av sjokolade i 1915. Et av de første produktene som ble lansert, var Gullbrød, som finnes i butikkhyllene den dag i dag. Deretter ble det smalhans under første verdenskrig når det gjaldt råvarer til produksjonen, men sjokolade hadde blitt et hverdagslig produkt i norske husholdninger og etterspørselen økte i krigsårene. Ved krigens slutt, opplevde Norge en økonomisk oppsving. Dette førte til ekstra gode tider for Nidar, som firedoblet omsetningen fra 300 til 1 200 tonn fra 1918 til 1920.

Under og etter krigen

Fremgangen fikk dog en brå slutt da Norge ble okkupert av tyskerne 9. april 1940. Råvareimporten stoppet opp, og sjokolade ble et rasjoneringsprodukt. Skatten på sjokolade økte samtidig med 60 %. I 1942 ble administrasjonen av produksjonen tatt over av nazistene, som stoppet produksjonen fullstendig året etter. Etterkrigsårene ga bedre tider, men tradisjonell spisesjokolade ble ikke lagt ut for salg før i 1950. Skatten økte suksessivt, med en topp i 1950, da skatten var på 150 %. Etterspørselen ble derfor mindre, og Nidar begynte å lage suppeposer, sauser og essenser.

Nidar-Bergene

Etter hvert ble det enklere å få tak i råvarer som kakao og sukker, og Nidar økte gradvis sjokolade-produksjonen igjen. Produktutvalget ble allikevel ikke like stort som i mellomkrigstiden, da Nidar hadde 230 varianter av sjokolade. I 1950 hadde de 41 varianter. Tretti år etter, i 1980, fusjonerte Nidar med Bergene i Oslo, og selskapet ble kalt Nidar Bergene AS. Dette selskapet ble igjen absorbert av Nora Industrier i 1987, og er i dag et heleid datterselskap av Orkla ASA. I 2013 ble Orkla Confectionery & Snacks Norge dannet, som et resultat av fusjonering mellom Nidar, KiMs og Sætre.

Sjokolade og godteri

Nidars produksjon foregår fortsatt i Trondheim, men nå på Leangen. Her foregår all egenproduksjon på en 39 000 kvadratmeter stor produksjonsflate, med tilhørende 15 000 kvadratmeter stort lagerområde. I dag er det ikke bare sjokolade som produseres her, men de har også et stort utvalg av godterier. Her kan vi nevne blant annet seigmenn, karameller, gelégodteri, lakrisbåter, pastiller og marsipan. Nidar har også salgsansvaret for den amerikanske tyggegummien Wrigley’s. Nidars mest kjente merkevarer er for øvrig Doc Halslinser, Troika, Stratos, Laban, Smash!, Crispo, IFA, New Energy, Bamsemums, Bocca, Extra og Smørbukk.

«Din venn hver dag»

Fabrikken er under stadig utvikling med investeringer for maksimal ytelse hva gjelder produksjon og kvalitet, samt produktutvikling. I dag er det en enorm konkurranse på markedet, og det gjelder å følge med i utviklingen på alle plan for å holde hodet godt over vann. Foruten effektivisering av produksjonen, legger Nidar også vekt på kontinuerlige forbedringer, kompetanseutvikling, kvalitetskontroll og fokus på helse, miljø, sikkerhet og bedriftskultur. Kun dette sikrer en konkurransedyktig drift på lang sikt. Fabrikken inngår nå i Orla-konsernet, og lever opp til deres ordtak: «Din venn hver dag».