Den folkekjære Hval-sjokoladen

I Norge finnes det mange sjokolader, men Hval sjokolade har i lengre tid vært en av de mest prominente aktørene. Denne sjokoladefabrikken tilbyr sjokolade laget av de fineste og beste råvarene på markedet. Gjengen som står bak sjokoladen er en hardtarbeidende gruppe som jobber sammen for at kunden skal få den beste sjokoladeopplevelsen. Det har de gjort siden 1996, og sammen har de jobbet hardt for å finne den beste måten for å nå deg som kunde. I dag selger de sjokolade, marsipan, gelé/skum og kaker, og markedet er stort sett i butikker som selger mat.

Hvordan det hele begynte

26. februar 1996 startet Hval sjokoladefabrikk opp i Sandefjord som et ASA med fem ansatte i et leid lokale og 30 aksjonærer. Allerede etter ett år, var omsetningen på 3 millioner kroner, noe som har økt i takt med årene bedriften har eksistert. Fabrikken har testet ut forskjellige måter å nå kundene på. Alt fra egne Sjokoladerier til omreisende biler som solgte produktene rett fra bilen. Sjokoladeriene var ikke mulig å få økonomisk forsvarlige, så de ble erstattet med utsalg i etablerte butikker som også solgte mat. Omsetningen økte drastisk da Candyking tok produktene inn i smågodtsortimentet sitt.

Sjokoladen

Sjokoladen til Hval sjokoladefabrikk sies å ha en magisk, fløyelsmyk kvalitet som gjør at den smelter på tunga. De hevder selv at hemmeligheten deres er å bare bruke de beste ingrediensene i produktene sine. I sjokoladen har de ekte kakaosmør og ikke billige fettalternativer som mange av konkurrentene har. Smaken skal være viktigere enn prisen, siden smaken er den kunden forbinder med fabrikken. Fabrikken ble forsøkt kopiert på deres berømte «Fargeplett». Da fikk de klager fra kunder om at smaken var blitt dårligere. Konkurrenten ble stevnet og fabrikken fikk erstatning.

Marsipanen

Smaken er det ikke bare sjokoladen som er kjent for, men også marsipanen. Marsipan står relativt sentralt i mange nordmenns liv når det gjelder søtsaker, og det er av denne grunn viktig for Hval å produsere produkter av god kvalitet. Både sjokoladen og marsipanen er formet som hvaler, noe som både er praktisk i forhold til å lage en god bit med sjokolade eller marsipan, samtidig som de ikke trenger å skrive varenavnet på sjokoladen. Formen viser også fabrikkens lokalitet, Sandefjord. Hvalbiten med marsipan og sjokolade er en av favorittene i Candykings smågodt, og har økt fabrikkens omsetning.

Skum/gelé

De siste årene har det også dukket opp mer skum og gelé i fabrikkens sortimentet. Nå selger de «Skum-hval», «Seig-hval», «Sur-hval»,«Gele-sjokolade», «Glad-Hval» og «Salt-hval». Her er det kun sjokolade blandet inn i «Gele-sjokoladen», men også disse variantene har havnet høyt i aktelse blant kjøpere. Ingrediensene er også her på topp, og flere av produktene har ingen allergener i seg, kun gelatin av svin. Candyking selger også disse bitene, og de i seg selv står for 50 % av omsetningen til fabrikken. Nå selges mange av favorittene i poser på 150 gram.

Sjokoladesuksessen

Til tross for sukkeravgiften som er innført i Norge, selger Hval sjokoladefabrikk nok til å ha et solid økonomisk overskudd. I en periode så det mørkt ut for fabrikken, blant annet da Coop sluttet å føre varene. NRK hadde reportasjer om dette, noe som vekket det norske folk, som da bevisst ønsket å kjøpe Hval sjokolade. I dag har Hval sjokolade et utsalg fra fabrikken, og de selger både i poser og bokser i butikker. Noen produkter føres hele året, mens andre fås kun i sesonger som jul og påske. Kvaliteten og smaken er unik.