Norske sjokoladeprodusenter

I Norge har vi produsert sjokolade i mange år, og noen av de beste sjokoladefabrikkene består fremdeles. Norsk sjokolade selges i både i innlandet og utlandet. Nå skal vi se nærmere på norsk sjokolade og ta et innblikk i de mest kjente sjokoladeprodusentene i Norge. I Norge har vi også sjokoladefabrikker og sjokolademuseum som tar i mot gjester for besøk. Her har du muligheten til å dykke enda dypere inn i de ulike sjokoladefabrikker sin historie og å få se og smake sjokolade som ikke lenger produseres eller selges.

Freia

Freia ble grunnlagt av Johan Throne Holst i 1889, og var Norges største produsent av sjokolade. Allerede etter seks år kunne han se at dette var starten på en bedrift i verdensklasse og sjokoladefabrikken økte fra syv til 60 ansatte. Freia ble utnevnt til landets fremste mønsterbedrift og fikk æresprisen for «teknisk, sosialt, merkantilt banebrytende virksomhet» i 1914. På Rodeløkka i Oslo finner du i dag en sjokoladefabrikk kalt for «Freialand» åpen for besøk, og det anbefales på det sterkeste for deg som elsker sjokolade! Selskapet ble kjøpt opp av Mondelēz International i 1993.

Minde

Brødrene Anton og Hjalmar Minde registrerte «Minde Chokolade» i Bergens handelsregister i 1898. I Oslo hadde de Freia og i Trondheim hadde de Nidar Bergene som etter hvert ble de største på det norske markedet. Minde fra Bergen hadde derfor en tøff konkurranse utenfor bygrensene. Minde slo igjennom på landsbasis på slutten av 1980-tallet da den bergensbaserte TV-kanalen TV2 reklamerte for deres småsjokolader, og med sin kjente stemme «De herlige posene med Minde sjokolade – det er lov å la seg friste» førte til at Minde ble kjent utenfor Bergens grenser og ble ledende innen småsjokolade og selskapssjokolade.

Nidar

Emil Nilssen grunnla sjokoladefabrikken i 1912, i Trondheim. Opprinnelig het sjokoladefabrikken Munken Chokoladefabrik A/S, men byttet raskt navn til Nidar Chokoladefabrik A/S, inspirert av byens opprinnelige navn Nidaros. I 2013 ble Nidar slått sammen med Sætre og KiMs og de ble om til det nye selskapet med navn «Orkla Confectionery & Snacks Norge». I dag finner vi et sjokolademuseum i Trondheim der du kan dykke dypere i historien til Nidar og hva den betyr for norsk kultur. Samtidig får du et gjensyn med gamle minner i form av sjokolade som også vanligvis er utgått i butikkene. Verdt et besøk!

Hval

Hval Sjokoladefabrikk ble etablert av gründer Rolf Rune Forsberg i Sandefjord, i 1996. Fabrikken skulle lage sin egen sjokolade og sin egen marsipan. Allerede året etterpå hadde de doblet omsetningen sin og kjøpte fem små biler som de kjørte rundt og solgte varene sine fra. Hval har vunnet flere tester på marsipanen sin, også blindtester. Sjokoladen til Hval har mest av de beste råvarene og ikke billige alternativer slik mange andre bruker. I dag selges sjokoladen på Nille, som selger store mengder til en billig penge og i små poser i dagligvarebutikker.

Kjente butikker

Freia sjokoladebutikk ligger i Karl Johans gate i Oslo og her er det ferske sjokoladebiter å finne i løsvekt. I Trondheim er sjokolademuseet til Nidar virkelig verdt et besøk. Vi vil også anbefale en liten lokalbutikk i Geiranger som heter «Geiranger sjokolade – sjokoladebutikken». Her finner du sjokolade litt utenom det vanlige. Blant annet har de sjokolade med smak av nøtter, whisky, honning, akevitt, chili, jordbær, aprikos, olivenolje, blåskimmelost og bringebær. Dette er bare et lite utvalg av butikker med norsk sjokolade, det finnes også nydelig sjokolade i norske dagligvarebutikker!