Om sjokoladefabrikken Lindt & Sprüngli

Sjokoladeeventyret kan dateres tilbake til 1836, da David Sprüngli-Schwarz og hans sønn Rudolf Sprüngli-Ammann kjøpte en liten forretning i Zürich. Her produserte de flytende sjokolade under navnet David Sprüngli & Son. Året etter begynte de å lage fast sjokolade, og i 1845 anla de fabrikk på Paradeplatz.

Da Rudolf Sprüngli-Ammann ble pensjonert i 1892, overlot han fabrikk og utsalg til sine sønner. Den yngste sønnen, David Robert, fikk to utsalg, mens den eldre fikk ansvaret for fabrikken. I 1899 kjøpte den eldste sønnen opp sjokoladefabrikken til Rodolphe Lindt i Bern.

Utvidelse

I 1994 kjøpte Lindt & Sprüngli opp den østerrikske sjokoladeprodusenten Hofbauer Österreich. I henholdsvis 1997 og 1998 kjøpte de opp den italienske sjokoladeprodusenten Caffarel og den amerikanske Ghirardelli. Deretter kom 2000-tallet og den økonomiske krisen. Spesielt utsalgene i USA ble hardt rammet av de økonomiske utfordringene. Som følge av dette, kunngjorde Lindt i 2009 stengning av 50 av sine 80 boutique-utsalg i USA. Det ble dog bedre tider, og i 2014 kjøpte Lindt opp Russell Stover Candies, som laget Whitman’s Chocolate, for rundt 1 milliard dollar. Dette ble selskapets største ervervelse noensinne.

Flyplassutsalg og økt produksjon

I november 2018 åpnet Lindt sitt første amerikanske flyplassutsalg på JFK Airport Terminal 1. Parallelt med drift av utsalg, har også produksjonen blitt utvidet. I dag har Lindt tolv fabrikker i flere land: Kilchberg i Sveits, Aachen i Tyskland, Oloron-Sainte-Marie i Frankrike, Induno Olona i Italia, Gloggnitz i Østerrike og Stratham i New Hampshire, USA. Fabrikken i Gloggnitz, Østerrike, lager produkter under merket Hofbauer & Küfferle, i tillegg til Lindt-merket. Caffarels fabrikk ligger i Luserna San Giovanni, Italia, og Ghirardellis fabrikk ligger i San Leandro, California, USA. I tillegg er det fire Russell Stover-fabrikker i USA.

Fra plate til kuler og kafé

Lindt har over 410 sjokoladekaféer og butikker over hele verden. Kafémenyen har et sjokoladerelatert innhold, og tilbyr sjokolade både i flytende form og i form av desserter og iskrem. I tillegg tilbyr de også håndlaget sjokolade, makroner og kaker, som du også kan kjøpe med deg hjem. Produktutvalget til Lindt-sjokoladen er utvidet betraktelig siden oppstart. I 1949 laget Lindt sjokoladeplaten, og i 1967 introduserte de den velkjente kulen på markedet. I dag får du kjøpt Lindt-sjokolade både som plate og som kuler med forskjellig fyll og farger på papiret.

Gullharen

Påskeharen til Lindt er en gullinnpakket hare av sjokolade, og kommer i flere størrelser. Hver hare har et farget bånd rundt halsen, som indikerer hva slags sjokolade den er laget av. Den som er laget av melkesjokolade har et rødt bånd, mens den som er laget av mørk sjokolade har et mørk brunt bånd. Hasselnøtt-haren har grønt bånd, mens haren av hvit sjokolade bærer et hvitt bånd. Haren ble lansert på markedet i 1952, og i ettertid har nye varianter dukket opp i form av gulrøtter, kyllinger og lam.

Julesjokoladen

Til hver julesesong produserer Lindt en rekke forskjellige sjokolader med jul som tema. Ala gullharen, lager de et gullinnpakket reinsdyr, i tillegg til julenisser og snømenn i forskjellige størrelser. De lager også bjørner, bjeller, adventskalendere og sjokoladepynt. I Lindt-utsalgene finnes også spesielle Lindt-bokser av metall for artig innpakking av sjokoladeproduktene deres, som gjør stor suksess under juletreet. Også ved andre spesielle anledninger lages spesialprodukter, blant annet til valentinsdagen. Her bruker Lindt sine kjente gullharer, som kommer i par vendt mot hverandre i et kyss. Til samme anledning har Lindt hjerteformede metallbokser fylt med Lindt-trøfler.