Sjokoladens historie

Vi spiser sjokolade når det er påske, når det er jul, når vi er på skitur eller fjelltur, og resten av året også – vi trenger egentlig ingen anledning. I Norge er vi glad i sjokolade, og det selges mye av dette produktet her til lands. Sjokoladebransjen blomstrer i Norge, da vårt forbruk ligger på over 9 kilo per nordmann per år. Sjokoladens vedvarende popularitet gjennom mange år er interessant, og det er en lang historie bak disse gode bitene. Her kan du lære mer om historien bak sjokolade, og hvordan sjokolade har vært populært gjennom tidene.

Sjokoladens begynnelse

Sjokoladens historie begynte i Sør-Amerika. Her lagde tidlige kulturer som aztekerne og mayaene sjokoladedrikker fra kakaobønner for rundt 3 000–4 000 år siden. Disse drikkene var langt fra det vi i dag forbinder med varm sjokolade og kakao – dette var en bitter drikk laget på naturlige kakaobønner og vann. Aztekerne og mayaene trodde kakaobønner var en gave fra gudene, og brukte ofte kakaodrikker under religiøse seremonier eller etter et slag. Bønnene var mer verdifulle enn gull, og kunne brukes som valuta. Men hvordan spredte sjokoladen seg til Europa, og hvordan ble den så populær?

I Europa

Sjokoladen kom til Europa og resten av verden på begynnelsen av 1500-tallet som følge av europeiske reisende til Sør-Amerika. De tok med seg sjokoladedrikken tilbake til Europa, hvor drikken opprinnelig ble brukt som medisin. Grunnet den bitre smaken, begynte folk å blande søtningsmidler som honning, sukker eller vanilje i drikken, og det var da potensialet til sjokoladen ble synlig. Varm sjokolade ble fort den typiske drikken for det europeiske aristokratiet, og den moderne sjokoladedrikken ble enormt populært over hele Europa. Fram til dette tidspunktet hadde sjokoladen kun blitt drukket, men dette skulle snart endre seg.

Sjokoladeplater

I 1756 ble sjokolade produsert med maskin for første gang i Paris, og i 1828 ble en maskin oppfunnet som kunne produsere sjokoladepulver. Ikke lenge etter ble tørrmelk oppfunnet, og melkesjokolade ble utviklet. I 1847 ble den første sjokoladeplaten produsert, og siden den gang har sjokolade vært populært verden over. Mange forskjellige typer sjokolade ble utviklet – fantasien var sjokoladeprodusentenes eneste grense. Mens alle disse sjokoladeeksperimentene fant sted blomstret sjokoladesalget, og forbruket har ikke avtatt siden den gang. Faktisk er det anslått av det globale sjokolademarkedet nå er verdt rundt 131 milliarder dollar!

Moderne popularitet

Sjokoladens voksende popularitet ledet til billigere produksjonsmetoder og billigere priser, slik at flere hadde råd til sjokolade. Markedsføringen for sjokolade fokuserte spesielt på kvinner, og sjokolade ble ansett som romantisk og relatert til kjærlighet. Den moderne sjokoladeproduksjonen har ikke vært uten problemer – rundt 2/3 av verdens sjokolade produseres i Afrika, og mange av de som plukker og jobber med kakaobønner lever i fattigdom. I nyere tid har det derfor vært et større fokus på hvordan sjokoladen produseres, og vi ser mer og mer sjokolade som er stemplet med Fair Trade-merket.

Kjente sjokoladeprodusenter

Det finnes mange sjokoladeprodusenter, både innen Norge og internasjonalt. Noen av disse er de samme gamle selskapene vi er vant til og stoler på, mens noen er nyere og med fokus på innovative sjokoladeløsninger og spennende kombinasjoner. Her til lands er de største produsentene Freia, Nidar, Hval og Minde sjokolade, men du finner selvfølgelig også mange mindre sjokoladeprodusenter. Internasjonalt er Hershey’s, Godiva, Anton Berg, Thornton’s, Lindt, Toblerone, Cadbury og Ferrero store navn, men igjen er det mange småspillere på sjokolademarkedet som ikke er verdenskjent enda. Med så mye utvalg, er det umulig å bli lei sjokolade!